Noua literatura


editorial 26: Alex Ştefănescu propune închiderea revistei Noua literatură
august 23, 2009, 11:27 am
Filed under: Uncategorized | Etichete: , , ,

Idei în dialog, Anul V, Numărul 7 (58), iulie, 2009

Dan C. Mihăilescu, la rubrica „Viaţa literară”, pag. 7, 8, 9:

„Şi iată că tot atunci mi-a fost dat să citesc, pe căi ocolite, cu cîteva săptămîni întîrziere, scrisoarea adresată de Alex Ştefănescu în 20 mai lui Nicolae Manolescu, cel care plănuieşte schimbarea radicală a redacţiei României literare. Văzînd, probabil, ineficienţa revistei Noua literatură, preşedintele USR s-a gîndit s-o aducă pe Luminiţa Marcu («care nu s-a remarcat pînă în prezent decît prin superficialitate şi obrăznicie», punctează Alex Ştefănescu) la fosta revistă condusă de George Ivaşcu, să-l pună redactor-şef pe Alex Ştefănescu, să-i păstreze pe Marina Constantinescu şi Cosmin Ciotloş, dar să se dispenseze de Gabriel Dimisianu, Ioana Pârvulescu, Adriana Bittel, Tudorel Urian. Asta după renunţarea la colaborarea lui Daniel Cristea-Enache, lamentabilă puniţiune despre care am scris luna trecută. «Aş rămîne alături de dv. dacă aţi reveni asupra acestor măsuri. O soluţie radicală pentru salvarea României literare ar fi sistarea cheltuielilor făcute de Uniunea Scriitorilor cu anosta revistă Noua literatură şi redirecţionarea sumelor astfel economisite către România literară» – îşi încheia Alex Ştefănescu scrisoarea.”

  • Această scrisoare, scrisă şi semnată de Alex Ştefănescu, redactor-şef al revistei România literară, scrisoare adresată preşedintelui USR, Nicolae Manolescu, circulă de ceva timp în lumea literară. Deşi în această scrisoare sînt pomenite, şi nu întîmplător, numele meu şi al revistei Noua literatură, nu am avut iniţial intenţia de a-i acorda atenţie. Deşi mi se face o amabilă caracterizare, deşi se propune desfiinţarea revistei Noua literatură, deşi nu am făcut nimic ca să provoc atare manifestări, am considerat în continuare că asemenea gesturi ridicole nu trebuie luate în seamă.
  • Dar iată că această „scrisoare privată” a apărut în presă. Şi nu oriunde, ci în revista Idei în dialog, citată parţial şi comentată de Dan C. Mihăilescu. Cum cuvintele lui Alex Ştefănescu devin astfel publice şi numeroşi cititori inocenţi le pot lua de bune (aşa cum i s-a întîmplat, presupun, şi lui Dan C. Mihăilescu), se impun cîteva precizări.
  • Nu mi s-a făcut niciodată o propunere oficială de revenire la România literară. Dacă Nicolae Manolescu a avut sau are acest gînd, aşa cum pare să ştie Alex Ştefănescu, faptul m-ar onora. Dar eu am plecat de la România literară în septembrie 2002, într-o împrejurare în care Alex Ştefănescu a avut un rol major. Incompatibilitatea totală dintre mine şi acest personaj al vieţii literare româneşti face neplauzibilă orice revenire a mea într-un grup care îl conţine, cu toată preţuirea sinceră pe care o am pentru revista România literară şi pentru mulţi dintre cei de acolo. De asemenea, în ultimii 7 ani, deşi port respectul cuvenit unei reviste din a cărei istorie mi-am făcut subiect de doctorat, nu mi-am exprimat niciodată dorinţa de a reveni în paginile ei.
  • Revista Noua literatură a apărut în urma unui concurs de proiecte, iniţiat de USR în vara anului 2006. Proiectul revistei Noua literatură, prezentat de mine împreună cu graficiana Mihaela Şchiopu, a cîştigat. Proiectele pierzătoare pot fi consultate, probabil, la sediul USR, pentru a se constata justeţea deciziei juriului. Revista Noua literatură apare de trei ani neîntrerupt. Cheltuielile pe care Uniunea Scriitorilor le face cu revista Noua literatură sînt modeste. Revista are doar doi redactori, iar tiparul, executat la o firmă din provincie, cu costuri minime, pentru toate cele 1.000 de exemplare, mă îndoiesc că depăşeste salariul unui redactor-şef de săptămînal literar. De asemenea, fondurile obţinute de la AFCN, în urma unor repetate aplicaţii de succes, au susţinut în repetate rînduri apariţia acestei reviste. O analiză a costurilor revistei Noua literatură şi a calităţii ei ca publicaţie culturală românească vor fi întotdeauna pentru mine o opţiune deschisă. Caracterizările neargumentate emanate de Alex Ştefănescu mi se par însă neavenite şi ele jignesc munca unei echipe şi a tuturor colaboratorilor revistei Noua literatură. Sînt aici ca să apăr acest proiect în care cred, un proiect afirmativ şi lipsit de agresivitate, o revistă care, aşa cum ne-am propus de la bun început, încearcă să regăsească tonul normalităţii în peisajul cultural românesc.
  • Mă întreb, de asemenea, cum poate Alex Ştefănescu, care se presupune că ar trebui să ştie cum funcţionează o instituţie serioasă ca USR, să propună „redirecţionări” de fonduri cu asemenea nonşalanţă. Insinuarea că preşedintele USR ar putea comite „redirecţionări” de fonduri dintr-un coş în altul, după capriciile şi după aprecierile cuiva care-i trimite scrisori, nu e numai prostească, ci şi foarte jignitoare pentru adresant şi pentru instituţiile implicate. În plus, este semnificativă pentru morala unui personaj ca Alex Ştefănescu, membru în nenumărate comitete, comiţii, jurii.
  • E limpede că mă bucur de antipatia constantă a lui Alex Ştefănescu. Dar faptul că, pe baza acestei antipatii, Alex Ştefănescu construieşte scenarii care implică susţineri financiare, intenţii pe care nu le posed, desfiinţări de reviste etc., este o gravă greşeală. Sper că, după cele precizate de mine aici, nimeni nu va mai putea pretinde inocenţă în lectura scrisorii lui Alex Ştefănescu. Repet: alăturarea numelui meu şi a revistei Noua literatură de problemele de redacţie sau financiare ale României literare este un abuz şi nu are nici o legătură cu realitatea. Jocurile de interese din lumea literară românească nu mă interesează, iar cei care cred că dovedesc inteligenţă jucîndu-le sînt doar ridicoli. Există însă, chiar dacă mai discreţi, mulţi, foarte mulţi oameni care încearcă să-şi vadă serios de treabă. Care scriu, citesc, coordonează proiecte, redactează, corectează, paginează, care îşi fac pur şi simplu meseria. Aşa sînt cei care fac şi cei care scriu în revista Noua literatură. Aşa sper că sînt şi cititorii ei. Ei sînt cei care construiesc, cu infinite eforturi, România normală. Înţelegerea, sprijinul şi reacţia lor sînt lucrurile care contează şi pe care le aştept.

Luminiţa Marcu

Reclame

7 comentarii so far
Lasă un comentariu

[…] Luminiţa Marcu, redactorul şef al revistei Noua literatură, şi pentru că se ocupă de o revistă a tinerilor […]

Pingback de Re: « l-am luat deoparte si i-am spus

Buna ziua!

Abia acum am citit despre scrisoarea „domnului” Alex Stefanescu. Mi se pare cu totul nejustificata, presarata de comentarii neprofesionale, atacuri prostesti etc etc. Nu cred ca-si are rostul, mai ales acum, cand in tara asta se simte nevoia de cultura si niste oameni binevoitori si inteligenti se chinuie (la propriu!!) sa publice materiale de calitate literara& artistica. Personal, i-as sfatui pe „domnii” care au prea mult timp liber si nu stiu cum sa-l foloseasca, sa mearga la o plimbare…prin Bucuresti, eventual:).
Nu cred ca sunt singura cititoare care ar fi dispusa sa va sustina public, pe dumneavoastra si echipa NL, in cazul in care s-ar pune problema incetarii acestui proiect cultural.
Mai adaug faptul ca NL chiar este o revista foarte buna, interesanta, captivanta, citita de tineri din toata tara! Termenul de „anosta” mi se pare mai mult decat jignitor! Perversitatea si jocurile de interese din lumea literara nu-si au locul… Pana la urma, nu scriitorii hotarasc asupra scriiturii lor, ci cititorii, receptorii!
Doamna Luminita Marcu, va asigur ca cel putin unul dintre cititorii dumneavoastra, subsemnata, isi doreste o Romanie normala si va sprijina din tot sufletul! Numai bine,

Comentariu de Ely

Iti multumesc mult pentru ce spui. Cuvintele tale m-au facut sa ma simt mai bine, intr/o perioada nu tocmai buna pentru multi oameni care incearca sa fie normali si calmi in Romania de azi.
Iti multumesc inca o data,
Luminita

Comentariu de luminita marcu

Daca NL este anosta, refuz sa imi imaginez cam ce ar insemna pentru prea stimabilul dar ridicolul A.Stefanescu o revista interesanta. Bine ca penibilul din propunerea lui este de departe intrecut de curajul, munca, eforturile celor ce apara acest proiect.

Comentariu de Andrada BALAN

Dragă Ely,
Îţi mulţumim pentru susţinere, înseamnă foarte mult pentru noi să primim reacţii de acest fel de la cititori.

Comentariu de noualiteratura

ha ha ha. no comment.
http://www.romlit.ro/o_nou_revist

Comentariu de ghiorghe

Sunetul 127

Când te iubesc, rămâi aceeași,
Eu laud aici doar frumusețea,
Ti-e sufletul frumos, o, Bethsabeea,
Virsavia, Shulamith , Salomeea
Un dar divin preface totu-n aur,
Iar aurul în inimă se-adună
Poetul este doar un faur
Care cu propriul vis se împreună
De aceea nu-mi disprețui poemul,
El vine și-ți conferă tenul.

Boris Marian

Comentariu de hopernicus




Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s



%d blogeri au apreciat asta: